Om jouw landschapsfotografie naar een hoger niveau te tillen heb je echt geen uitgebreide of dure uitrusting nodig. In plaats daarvan is alles wat jij hoeft te doen wat meer leren over de kunst van het samenstellen van interessante composities. Actioncam-Mania helpt jou hier wel wat bij!

Compositie, misschien wel meer dan wat dan ook, is een essentieel kenmerk van fotografie. Als je het eenmaal begrijpt en efficiënte compositie technieken voor fotografie kan toepassen, dan zullen jouw foto’s steeds beter worden!

De klassieker

Het klassieke landschapsschot brengt een interessant voorgrondobject met zich mee dat jouw blik terugleidt naar een dramatische achtergrond. Het is klassiek omdat het werkt. Maar het is ook een formule die heel gemakkelijk fout kan gaan.

In een simplistische vorm bestaat een landschapsafbeelding uit een combinatie van lijnen, lagen en vlakken. Een lijn kan een visueel element zijn, zoals de stam van een boom of een kronkelende stroom, of het kan worden geïmpliceerd, op een manier dat twee onderling verbonden elementen ervoor zorgen dat je oog heen en weer beweegt. Hoe dan ook, lijnen zijn het visuele pad van de kijker in de compositie.

Lagen zijn elementen die voorkomen door de diepte van de afbeelding. Dit kan elk element in het beeld zijn, zoals grasstelen, bomen, rotsen, rivieren, bergen, enz. Maar ze staan ​​alleen in opeenvolgende lagen, elk een beetje verder terug in het beeld.

Ten slotte zijn vliegtuigen elementen die een duidelijk gevoel van diepte geven. Zo ook een weg die in de horizon verdwijnt, of een rivier die vanuit hoger gedeelte door een bergdal stroomt.

De manier waarop deze dingen op elkaar inwerken, zorgt ervoor dat een afbeelding aangenaam is voor het oog of mislukt. In een klassieke compositie zijn het voorgrondelement en de dramatische achtergrond die deze elementen met elkaar verbinden en werken op één of andere manier samen. Misschien is dit door middel van kleur, vorm, nevenschikking of een ander aspect dat van belang is voor de aanschouwer.

Al deze aspecten van een beeld wordt een plezierig doolhof voor fotografen. Door te oefenen zal je beginnen te begrijpen hoe jij hen op een plezierige manier met elkaar kunt laten verbinden.

Landschap details

Elke natuurlijk uitzicht zal een aantal interessante elementen bevatten zoals wellicht een bloem, steen, schaduw, opspattend water of verre bergpieken. Met een lange lens kan jij die details isoleren van de omringende ‘rommel’.

Beschouw deze techniek als het vereenvoudigen van een compositie tot aan zijn meest fascinerende component.

Opmerking over de brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand van jouw lens heeft invloed op de scherptediepte van je beeld. Des te langer je lens, des te lager je scherptediepte wordt. Dit maakt het erg moeilijk, zo niet onmogelijk om een ​​afbeelding vanaf de voorgrond scherp te houden ten op zichte van de achtergrond bij het gebruik van een lange lens.

Daarom is het isoleren van verre details een geweldig gebruik van een telelens. Samenstellingen zonder voorgrond zullen in het algemeen niet lijden onder deze gecomprimeerde scherptediepte.

Met het gebruik van een groothoeklens is het daarentegen veel gemakkelijker om een ​​diepe scherptediepte te bereiken. Een diafragma dat een paar stops lager is, brengt namelijk vaak een volledig beeld van voorgrond naar achtergrond in beeld.

Oefening

Beginnend met een telelens in het middenbereik, zoals een lens van 70-200 mm of een vergelijkbare lens, focus jij op de details van een landschap. Maak wat foto’s van deze details, beweeg vervolgens in het rond om te zien hoe het licht verandert met jouw beeldhoek. Experimenteer met elk.

Als je eenmaal vertrouwd bent met de details alvorens je begint, monteer dan vervolgens een groothoek lens en kijk of jij aangename composities kan vinden die de details bevatten die je net gefotografeerd hebt, maar ook de omgeving.

Terwijl jij die groothoek lens gebruikt, denk dan aan al die lijnen, vlakken en lagen in jouw compositie en hoe deze op elkaar inwerken. Is het resultaat daarna aangenaam of chaotisch? Ga dan bekijken wat jij kan doen om dit te verbeteren...

Actioncam-Mania levert jou allerlei tools en tips om het beste uit jouw outdoor composities te halen!

https://www.actioncam-mania.nl/

Bronnen: photolemur & digital-photography-school