Kan je een GoPro of andere action sport camera als een reiscamera gebruiken? Absoluut. We hebben het hier dan wel over niet-professionele reisfotografie. Dus dat wil zeggen, wanneer jij geen foto’s of filmpjes maakt voor klanten, redacteuren of zo. Maar alvorens jij besluit op jouw actiecamera te vertrouwen, door die mee te nemen op jouw ‘once-in-a-lifetime’ trip, volgt hier een klein overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen.

De voordelen van een action sport camera

Ze zijn klein - Ze passen gemakkelijk in je broek- of jaszak. Het is dus geen probleem om wat ruimte in jouw handtas te zoeken of de handbagage limiet te overschrijden. Plus geen enkele bewaker zal jou ervan weerhouden het als een ‘professionele’ camera te gebruiken.

Ze zijn robuust - Een action sport camera is gebouwd om naar plaatsen te gaan waar andere camera’s niets te zoeken hebben. Ga je op een strandvakantie? Zand en water zijn geen probleem. Op ga je op weg naar een land tijdens het moessonseizoen? Een GoPro of één van z’n kameraden kan al die stortbuien natuurlijk ook zonder problemen aan!

Point & shoot - De automatische instellingen van een action sport camera zijn niet perfect voor elke situatie, maar ze werken verrassend goed in een opmerkelijk breed spectrum aan opnamen. En met een mogelijke ‘nachtstand’ kan je het ook op momenten met weinig licht nog gebruiken.

Groothoek lens - Actiecamera’s zoals een GoPro beschikken over een kenmerkende ultra groothoek ‘fisheye’-look lens. Het is mogelijk om deze instellingen naar een smaller perspectief te veranderen, maar dat is gewoon de afbeelding ‘bijsnijden’. Het kan geweldig zijn voor grote onderwerpen of als je ergens heel, heel dichtbij kunt komen om er opnamen van te maken. Het is vooral geschikt voor actiefoto’s, maar niet echt geschikt voor dieren in het wild, plus ook niet altijd even geweldig voor beelden van mensen. Je kan dit fisheye-effect overigens grotendeels verwijderen in de nabewerking.

Bevestigingsopties - Het hebben van een Gopro-achtige camera die overal naartoe kan gaan, is niet zo handig als je hem alsook niet overal op kan plaatsen. Als je zodoende een plek weet om jouw actiecamera op te bevestigen, dan is de kans groot dat er reeds een ‘mount’ of accessoire is die dit prima kan doen.

De nadelen van een action sport camera

Batterijduur - Dit is een belangrijk iets. Je moet namelijk wel wat extra aandacht besteden aan het beheren van de batterijduur van je actiecamera. Onder ideale omstandigheden kan je het een paar uur gebruiken, maar meestal heb je niet voldoende voeding voor gebruik gedurende een gehele dag. Er zijn echter mogelijkheden om dat te verhelpen. Je zou de batterij kunnen verwisselen of een externe accu/batterij kunnen gebruiken. Tussentijds in de auto of elders opladen kan natuurlijk ook.

Geen zoom - Het beschikt over een vaste lens, dus is er geen zoom aanwezig. Een actiecamera als de GoPro biedt je enkel een digitale zoom, dus niet die handige optische zoom waar je waarschijnlijk liever naar op zoek was. Dus moet je af en toe gewoon wat dichter bij jouw onderwerp komen...

Bediening - Een action sport camera biedt enige controle over zaken als ISO instelling, belichtingscompensatie, type belichtingsmeter en sluitertijd. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om daar toegang tot te verkrijgen in vergelijking met een ander type camera. Je kunt het daarom maar het beste als een volledig automatische camera behandelen.

Kleur balans - De beeldkwaliteit van een actiecamera is uitstekend voor helder verlichte buitenopnamen. Maar in andere scènes kan de kleurbalans soms iets te ‘koel’ zijn. Je kunt dit achteraf via editing software wijzigen, want de camera past de kleurbalans niet bij elke scène aan.

Conclusie

Je kan een GoPro of andere action sport camera prima gebruiken als een reiscamera, zolang je maar rekening houdt met z’n beperkingen en gebruik maakt van zijn sterke punten. Je zal dan zeker spectaculaire foto’s van al je avonturen vastlegen. En als een fijne bonus kan je er absoluut een topvideo mee opnemen.

Het is vooral geschikt voor strandvakanties, van alles dat met watersport en avontuur te maken heeft. Het is ook geweldig voor vakanties met de kinderen, maar het is minder geschikt voor stadsreizen, ook al kan je het wel daarvoor gebruiken.

Dus is het nu de hamvraag: “Where to go with ur Actioncam-Mania GoPro of zo?”

sport camera

in 1 set

gopro charger

battery