Er iets wat je echt wel even moet weten voordat jij dit verder leest: mijn liefhebbende moeder heeft me ooit laten geloven dat ik alles moet doen waar ik maar mijn zinnen op zet (tenzij dat dit ‘iets’ een potentieel gevaarlijke fysieke activiteit is). Bij het creëren van dit verhaal heb ik me zodoende zo braaf mogelijk geprobeerd te gedragen, maar toch geprobeerd zoveel mogelijk actie te filmen... 

Waardoor mijn kleine ‘fake it till you make it’ experiment mij zo een aantal dingen geleerd heeft die ik hier graag zou willen delen over het filmen met een actiecamera.

Shaky shaky video 

Als jij net als ik je actiecamera lens in een heel brede stand zet en de camera gewoon in de hand meeneemt alsof het een hele stabiele camera is, dan zul je ook al gauw merken dat de meeste beelden zo schokkerig zijn dat ze vrijwel onbruikbaar zijn. 

Zodoende heb ik me redelijk veel geconcentreerd op het vinden van oppervlakken om een GoPro-Mania mini statief op te zetten, of betere manieren om de camera stevig (met mounts) vast te houden. Daarnaast heb ik ook al vlot geleerd dat veel kleinere bewegingen met de camera maken veel bruikbaarder is dan in eerste instantie verwacht werd. 

En een extra tip: vermijd teveel koffie voordat je met een GoPro gaat filmen... want je hebt echt wel vaste handen nodig. Een stabilizer of gimbal van GoPro-Mania doet ook wonderen!

Maak een langere opname 

Maak een opname, bijt je hier nog ever wat langer in vast en blijf zo de opname nog een tijdje volhouden. Want als je net als ik eerst een heel snelle opnamestijl toepast, dan zul je veel onbruikbaar videomateriaal krijgen en meer videoclips hebben om je doorheen te moeten worstelen. 

Probeer dus wat selectiever te zijn over wat je gaat filmen, doe net als ik een bewuste poging om iets te kalmeren om de camera zo wat langer te laten draaien dan dat jij denkt dat aanvankelijk nodig is. Plus geef jezelf wat opnameruimte voor de postproductie!

Laat andere personen met je GoPro spelen 

Een actiecamera in een GoPro-Mania behuizing is behoorlijk onverwoestbaar. Voeg er een GoPro-Mania floaty aan toe en je kan hem niet eens meer in het water verliezen! Andere mensen zijn ook geïnteresseerd in het spelen met een GoPro! Dus als zij dit aan jou vragen, profiteer dan van die nieuwsgierigheid en laat ze ook filmen. 

Je zult zo misschien niet echt top-beelden krijgen, maar de opnamen zullen veelal van veel dichterbij en persoonlijker gemaakt zijn dan dat jij dat ooit zelf zou durven doen.

Een geweldige camera, maar... 

Een action sport cam kan voor veel situaties een geweldige camera zijn, maar je moet al haar eigenaardigheden en mogelijkheden wel eerst goed onder de knie krijgen. Op GoPro-Mania vind je allerlei tips en handige accessoires om jouw actiecamera video’s ook tot een succes te maken! 

GOPRO ACCESSORIES SPORTS CAMERA

Bron & idee: wistia