Het gebruik van een actie camera herdefiniëert hoe wij avontuurlijke sporten bekijken en onze eigen ervaringen in de buitenlucht vastleggen. Met deze moderne technologie is het nu voor bijna iedereen mogelijk om op een eenvoudige manier spannende video’s of foto’s vast te leggen.

Actioncam-Mania.nl helpt jou met de onderstaande tips in dit artikel het meeste uit je actie camera te halen.

Tips voor betere video’s. Opnames maken wordt leuker als je eenmaal bekend bent met je camera. De standaardinstelling van je actie camera van 1080p (resolutie) en 30fps (frames per seconde) biedt al een geweldige kwaliteit, maar je kan je resultaten echt nog wat oppeppen met deze tips:

Creëer beweging. Dit is gemakkelijk wanneer je een snowboardrun of een mountainbike fietstocht maakt, want actie is hier standaard aanwezig. Maar voor relatief statische onderwerpen, zoals een familiepicknick, kan je interessante beelden creëren door er beweging aan toe te voegen. Loop rond het onderwerp terwijl je filmt en beweeg de camera omhoog of omlaag om een gevoel van motion te creëren.

Gebruik ongewone beeldhoeken: POV-opnames (point-of-view) zijn nog maar het begin. Wees creatief! Hier bij Actioncam-Mania zijn tevens voldoende accessoires om jou hier bij te helpen.

Creëer perspectief. Zorg voor een statisch item op de voorgrond om de scherptediepte plus de kans op een mogelijk interessanter onderwerp te vergroten.

Vermijd lange scènes. Houd afzonderlijke opnames kort, zodat jij de beelden gemakkelijker kan bijhouden en alsook snel ongewenste scènes kan verwijderen.

Heb een plan. Maak een storyboard (zijn uitgetekende shots van scènes vanuit een filmscript) zodat je goed opnames kan maken met een idee in gedachten. Leg veel beeldmateriaal vast, zodat je bij het bewerken ervan later voldoende keuzes hebt.

Gebruik de camerastanden van jouw actie camera optimaal:

Tijdsverloop / time lapse. Dit comprimeert opnames over een gelange tijdsperiode in een korte tijdsreeks. Je actie camera kan meestal afzonderlijke frames opnemen in intervallen van 0.5, 1, 2, 5, 10, 30 of 60 seconden. En er is goed nieuws: gewoonlijk is nabewerking niet vereist om dit correct af te kunnen spelen.

Slow motion. Om vertraagde effecten te creëren via camera instellingen verhoog je gewoon de fps snelheid (tot 120 fps). Slo-mo moet worden opgenomen in een helder verlichte omgeving, want anders zal jouw video te donker zijn. Voor het bekijken van je slow motion opnames is videobewerking software vereist, zoals GoPro Studio, Premier Elements, iMovie of Final Cut.

Burst stand (voor foto’s). Deze zeer coole instelling vertraagt de actie tot een frame-voor-frame niveau door maximaal 30 foto’s in een ‘burst’ van 1 seconde opnames vast te leggen. Om deze snapshots als een bewegende video weer te geven, moet je jouw burst wel samen met je videobewerking software gebruiken.

Beeldverhouding (4:3 versus 16:9 verhouding). Intuïtief zou je denken dat 16:9 de gewenste instelling is, omdat deze video exact overeenkomt met de verhouding van onze TV schermen. De realiteit is echter dat 4:3 een groter type bestand oplevert. Dus wanneer jij van plan bent om jouw video te bewerken, dan is 4:3 de voorkeursratio. Als je echter gaat filmen en online gaat delen, blijf dan bij de standaardinstelling 16:9.

Audio. Om de geluidskwaliteit te optimaliseren zijn er allerlei speciale frame hoesjes om deze te verbeteren. Een verscheidenheid aan externe microfoons zijn eveneens beschikbaar voor betere audio. Veel filmers geven er echter de voorkeur aan om de camera-audio helemaal over te slaan door er gewoon hun eigen achtergrondmuziek aan toe te voegen.

Met al deze tips zal je niet direct Emmy awards of de Gouden Televizier-Ring winnen, maar je moet ergens beginnen... Of niet toch?

Actioncam-Mania.nl helpt actief mee met de aanloop van jouw actie camera film carrière!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=actie+camera