De herfst staat al bijna weer voor de deur. En dan is het weer de hoogste tijd voor de grote uittocht van zomervogels en uiteraard de aankomst van de wintervogels.

Zo kunnen we ieder jaar wederom grote zwermen vogels voorbij zien vliegen. Deze vogels zijn daarbij veelal dagen achter elkaar onderweg en vinden uiteindelijk hun weg door zich te oriënteren op de zon, de maan en de sterren.

Fascinerend natuurfenomeen

Om deze reden is de vogeltrek zeker één van de meest fascinerende natuurfenomenen dat we kennen. Deze bijzondere migratie van vogelsoorten zoals ooievaars, zwaluwen en tortelduifjes werd al reeds 3000 jaar geleden geregistreerd door oude Griekse auteurs, waaronder Homer en Aristoteles en wordt zelfs in het Job boek in de Bijbel aangehaald.

Die vogelmigratie is overigens een reguliere seizoensbeweging, vaak noord en zuid langs een zogenaamde ‘flyway’, tussen broed- en overwinteringsgebieden.

Het fenomeen komt vooral voor op het noordelijk halfrond, waar vogels worden doorgesluisd via specifieke routes door natuurlijke barrières zoals de Middellandse Zee of de Caribische Zee.

Zo bestaat het Palaearctisch-Afrikaanse migratiesysteem uit enorme aantallen vogels die twee keer per jaar tussen Europa en Afrika reizen.

Er wordt geschat dat er vandaag de dag ongeveer 2.1 miljard zangvogels en bijna-zangvogels in de herfst van Europa naar Afrika migreren, waarvan 73% daarvan uit slechts 16 soorten bestaan.

Tips om deze trekvogels te spotten

Met deze beknopte gids ben je heel snel klaar om ook zelf deze vogels in jouw eigen omgeving te spotten.

Ga op zoek naar favoriete rustplaatsen

Trekvogels staan er om bekend dat ze graag rusten op plekken waar direct veel eten verkrijgbaar is en waar ze eveneens gemakkelijk een oogje in het zeil kunnen houden op mogelijke natuurlijke vijanden. Denk bijvoorbeeld aan gebieden langs de kust, een meer of aan de rand van het bos.

Breng een Visionking verrekijker mee

In het bezit zijn van een goede verrekijker, zoals een Visionking van Actioncam-Mania, is uiterst belangrijk, aangezien het anders lastig om te bepalen is tot welke soort een migratievogel behoort. Laat dat nu ook juist het basisidee van vogelspotten zijn!

Houd rekening met het weer

Je moet de weersvoorspellingen goed bijhouden als vogelspotter. Wanneer de wind naar het zuiden waait, dan zullen er namelijk een heleboel vogels op pad gaan, omdat ze met deze behulpzame windrichting behoorlijk veel energie kunnen besparen.

Ook interessant: Tijdens onweer is het veelal nog beter om de trekvogels te zien, omdat deze miljoenen vogels dan veelal een heenkomen zoeken op de veilige grond. Dat is dan ook zeker een buitenkansje voor jou om zeldzame soorten te zien, welke anders geen tussenlanding zouden maken ergens bij jou in de omgeving.

Verstoor de vogels niet

Indien de vogels herhaaldelijk gestoord worden, zullen ze het rustgebied al snel verlaten. Blijf dus op een afstand en bekijk de dieren aandachtig met een Visionking verrekijker van Actioncam-Mania.

Een Visionking spotter is de koning te rijk in de wel heel bijzondere wereld van de, door Camera-Mania gesponsorde, migratievogel ontdekker!

visionking

Bronnen: Jstor, wikipedia en wibnet.