Wanneer je aan gevechtsporten denkt, dan gaan jouw gedachten al snel uit naar het boksen.

Boksen is dan ook wereldwijd in ieder land behoorlijk populair, net als allerlei andere vechtsporten zoals worstelen of het MMA vechten (oftewel Mixed Martial Arts). Maar in de meeste gevallen denkt men niet zo snel aan Taekwondo, alhoewel dit ook een heel interessante zelfverdedigingssport is.

Taekwondo 

Taekwondo is overigens één van de meest systematische en wetenschappelijke traditionele vechtsporten, die meer veel meer leert dan fysieke vechtvaardigheden.

Het is een Koreaanse discipline die manieren toont om onze geest en leven te verbeteren door ons lichaam en geest te trainen.

Het is tegenwoordig een wereldwijd beoefende sport, die een behoorlijke internationale reputatie heeft verworven en zelfs tot één van de officiële spelen van de Olympische Spelen toebehoort.

Zelfverdediging en harmonieuze groei

Taekwondo is een vorm van zelfverdediging. Letterlijk vertaald betekent tae voet, kwon hand van vuist en do de manier van de weg. Taekwondo is dus het gebruik van de hand en de voet.

Dit met zelfverdediging als doel, plus het verbeteren van je persoonlijkheid. Het wordt dus ook vaak gezien als een verdedigingssport en niet als een vechtsport omdat er veel aandacht uitgaat naar zelfbeheersing en respect.

Taekwondo streeft door zijn unieke activiteiten naar een harmonieuze groei en verbetering van het leven. Daarom zou je ook wel kunnen stellen dat Taekwondo een manier van leven is.

Om onszelf zo uiteindelijk in staat te stellen een waardevoller leven te leiden. Alleen om deze alleen al zouden we er goed aan doen om te gaan voor al die levenslessen die diep verborgen zijn in de unieke lichaamssport Taekwondo.

Het is goed voor je!

En hier volgen nog wat algemene redenen waarom een zelfverdedigingssport goed voor je is:

  • Lichaam - Sporten is goed voor je lichaam en jouw gezondheid, dus dat geldt natuurlijk ook voor zelfverdedigingssporten. Bij iedere vechtstijl is de lichamelijke conditie van belang. Bij sommigen is fysieke kracht en jouw gewicht alsook belangrijk, bij anderen gelukkig wat minder
  • Mentaal - Zelfverdedigingssporten zijn idem dito erg goed voor de geest. Bij deze tak van sport zijn focus en bijbehorende concentratie erg van belang. Beheersing is hier het magische woord
  • Focus - Bij veel Oosterse vechtkunsten is meditatie aan te raden. Dit helpt om iets goed te kunnen leren, om jouw lichaam en geest in balans te krijgen, want jij moet je kunnen focussen en zodoende zou je hoofd leeg moeten zijn
  • Respect - Eén van de belangrijkste dingen die je leert bij zelfverdedigingssporten is dat je niet moet vechten. Behandel elkaar altijd met respect en vermijd dus fysieke confrontaties. Verdedigen is echter waar het om draait wanneer je in een vervelende situatie terechtkomt
  • Discipline - Zelfverdedigingssporten zoals Taekwondo staan er vaak om bekend dat er een ijzeren discipline heerst. De meester traint de leerlingen streng en gedisciplineerd. Wat ze daarmee leren is niet altijd even eenvoudig en er moet dus geconcentreerd aan worden gewerkt

Tsjakka!

Welnu, als jij nou ook denkt dat je wel wat extra discipline kan gebruiken, misschien ietwat lichaamsbeweging nodig hebt, plus jouw heldere geest nog met wat frissere gedachtes wenst op te fleuren... Denk dan eens aan Taekwondo.

En als jij hieraan zou gaan beginnen, dan zorgt Actioncam-Mania wel voor wat handige Taekwondo hulpmiddelen. Tsjakka, zou ik dan maar zeggen... Maar wel heel gedisciplineerd hoor!

boksen