Ben jij op zoek naar de beste fotografieprojecten om jezelf uit een creatieve sleur te kunnen halen? Nou dan ben je hier bij GoPro-Mania op het juiste adres aanbeland! Het uitproberen van een nieuwe techniek kan immers een geweldige manier zijn om jou te helpen weer verliefd op jouw fotografiehobby te worden of om om gewoon heel fijn weer iets nieuws te leren. 

Van het fotograferen van waterdruppels op je bureaublad tot het vastleggen van regenachtige reflecties op straat buiten, er is altijd voldoende inspiratie te vinden in de directe wereld om jouw heen. Daarom hebben wij ook deze verzameling mogelijke fotoprojecten samengesteld!

Waterdruppel kunst 

Het basisidee van dit project is om een container met vloeistof op te hangen en druppels door een klein gaatje te laten vallen, en vervolgens de resulterende plons op te vangen. De timing van de sluitert terwijl de plons plaatsvindt, dat is waar het allemaal om draait.

Diverse vormen van bokeh 

Onscherpe lichtbolletjes kunnen heel vlot een magische gevoel aan elke foto toevoegen, maar het bokeh effect hoeft hierbij natuurlijk niet beperkt te blijven tot de standaard cirkels. Van liefdeshartjes tot sterren, een eenvoudig uitgesneden filter kan de achtergrondfonkelingen in schitterende vormen omtoveren.

Smeer je lens in 

Wil jij de in jouw huis gemaakte opnamen een extra dimensie geven? Als je ergens nog een reserve lensfilter hebt liggen, probeer dan een oude Hollywood-truc: smeer een laagje vaseline op het glas om jouw foto’s een zachte, dromerige uitstraling te geven, en houd het diafragma groot genoeg om zo het etherische effect met een kleine scherptediepte te benadrukken.

‘Fine-art’ voedsel 

Probeer de ingrediënten op jouw bord eens in fotokunst om te zetten. Dit alleen met de hulp van een lichtbak en een zeer scherp mes. Snijd je groenten en fruit zo dun en gelijkmatig mogelijk en leg ze vervolgens op de lichtbak. Plaats je camera er direct boven voor interessante opnamen.

Refractieve kunst 

Licht vervormt zich wanneer het door water gaat, waardoor de objecten erachter veranderen. Dit wordt straalbreking genoemd en je kunt in een kunstzinnige fotoproject van dit fenomeen gebruik maken. Het enige wat je nodig hebt zijn een paar glazen, een flitser, een statief en een bijvoorbeeld een zwart-wit patroonafdruk voor op de achtergrond.

Keer de wereld om met een kristallen bol 

Fotografeer door een kristallen bol en hoewel je niet in de toekomst kunt kijken, leg je zo wel een omgekeerde versie van het tafereel achter deze glazen bol vast. Net zoals het licht gebroken wordt  wanneer het door de glazen elementen van een lens gaat, gebeurt hetzelfde met een glazen bol.

Optische illusies 

Dit project maakt gebruik van een geforceerd perspectief om zo de perceptie van de kijker van de relatie tussen objecten van verschillende grootte op een foto voor de gek te houden. De beste manier om dit te benaderen, is door een herkenbaar onderwerp vast te leggen en ze te laten doen alsof ze een interactie met een veel groter object of onderwerp hebben, dat zich feitelijk op de achtergrond bevindt. Kies een hierbij voor een klein diafragma voor een grote scherptediepte die het effect zal versterken.

Reflecteer de wereld via waterplassen 

Regenachtige dagen zijn niet altijd de aantrekkelijkste momenten voor fotografie, maar de resultaten van reflecties in waterplassen kunnen een compleet nieuwe wereld aan mogelijkheden ontsluiten. Ga na een regenbui dan ook direct naar buiten en kijk in plaats van omhoog naar beneden: naar het water op de grond dat als een spiegeloppervlak kan fungeren, iets dat nodig is voor allerlei nieuwe invalshoeken op bekende plaatsen. 

Als jij even vast zit met wat fotografie inspiratie, dan helpt GoPro-Mania jou wel een handje met wat leuke tips en handige accessoires om jou weer op weg te helpen. We wensen jou veel creatief plezier toe! 

GOPRO