Skateboarden is een vorm van recreatie en sport. Op een skateboard trucs uitvoeren en er de buurt mee door racen is vooral erg populair onder jongeren. Men beschouwd het als één van de zogenaamde extreme sporten, een sport die beoefent wordt om er een kick van te krijgen!

Skateboarden is tevens een professionele sport met zijn eigen competities, waaronder verticale en streetstyle evenementen.

Vertikaal en streetstyle

Verticaal skaten biedt acrobatiek vanuit de lucht aan in halfpipes die oorspronkelijk gebouwd waren om lege zwembaden na te bootsen. Het streetstyle skaten bevat daarentegen trucs die uitgevoerd worden in een echte of gesimuleerde stedelijke omgeving met trappen, rails, richels en ander soort obstakels.

Skateboarden op zichzelf heeft zich ontwikkeld als een soort subcultuur voor jongeren die de nadruk legt op individualiteit en creativiteit. Het is een alternatief voor standaard teamsporten, die vaak een stuk formeler georganiseerd zijn en grotendeels door volwassenen geregeld worden.

Trottoirsurfen

Skateboarden ontstond in de jaren 50 in Californië toen de daar aanwezige surfers iets anders wilden surfen als er geen golven waren. Ze noemden dit dan ook het ‘trottoirsurfen’.

De eerste skateboards waren dan ook niets meer dan een houten kistje of planken met aan de onderkant bevestigde rolschaatswielen. Ze werden echter al heel snel populair dat er toen ook speciale skateboard bedrijven ontstonden.

Ze bouwden betere skateboards, met een ronde voorzijde zoals de skateboard van vandaag. In 1963 waren er dan ook al meer dan 50 miljoen skateboards verkocht!

In 1966 veroorzaakten de zorgen over skateboardletsels echter een grote omzetdaling. De kinderen droegen toen namelijk nog geen helmen en pads en de wieletjes waren gemaakt van een soort gebakken klei die gemakkelijk slipte.

Kickturns

Gelukkig werd de skateboard halverwege de jaren zeventig een nieuw leven ingeblazen na de ontwikkeling van de snellere en beter manoeuvreerbare polyurethaan wiel, plus de introductie van de kicktail, de verhoogde achterkant van het board die zogenaamde ‘kickturns’ mogelijk maakt.

De vernieuwde skateboard rage verspreidde zich vervolgens vliegensvlug wereldwijd, waarbij speciale skateboardmagazines eveneens meehielpen om zowel de sport als jonge innovatieve skateboard rijders te promoten.

Aerials

Een andere bron van innovatie in de jaren zeventig was het Zephyr Competition Team in Santa Monica, Californië. Ze begonnen te skaten in zwembaden die wegens waterschaarste waren afgetapt.

Zephyr lid Tony Alva ontdekte dat hij langs de rand van een zwembad kon skaten, een flip van 180 graden in de lucht kon maken om vervolgens de andere kant op te kunnen komen. De zogenaamde ‘aerial’ was zo geboren!

Skaters zoals Alva werden vervolgens heel beroemd in competities en hun stijl ging daarna de hele wereld over, zelfs naar andere sporten zoals snowboarden en het BMX fietsen.

Sport of kunst

In alle jaren erna heeft het skateboarden zichzelf gevestigd als een professionele sport, terwijl het nog steeds onafhankelijk is van traditionele teamsporten. Snowboarden en in-line rolschaatsen werden daarbij eveneens sterk beïnvloed door allerlei skateboardtechnieken en de bijbehorende cultuur.

In 2016 werd het skateboarden als een Olympische sport aangekondigd, iets wat goed nieuws leek maar de skateboardgemeenschap echter diep verdeelde. Sommigen beweren namelijk dat skateboarden een kunst is, dus geen sport die beoordeeld kan worden.

Anderen zeggen echter dat het zal meehelpen om skateboarden populairder te maken en inspirerend zal voor een hele nieuwe generatie skaters. Ben jij ook op zoek naar een skateboard? Koop het eenvoudig online bij Actioncam-Mania!

skateboard