Gebruik een ND filter en andere herfst fotografie tips.

Terwijl de zomer plaats maakt voor de herfst, naarmate de dagen korter worden en de nachten langer, zagen wij fanatieke fotografen al een poosje uit naar onze geliefde herfst.

Want wij weten dat de herfst het meest fotogenieke seizoen is: eens ò zo uniform groene bomen pronken ineens duizenden tinten rood, bruin en geel, plus mistige ochtenden geven landschappen een griezelig, soms zelfs een wat buitenaards gevoel. De natuur is daarnaast op zijn spectaculairst als dieren zich op het allerlaatste moment voorbereiden op hun winterslaap of een prachtige kleursverandering tonen.

Kleed je dus warm aan en kom voorbereid met jouw camera in de herfstelementen. Hieronder zijn enkele ideeën voor eenvoudige herfst fotografie projecten:

Herfst portretten. Voor een herfstportret is er niets fraaiers dan een fotomodel dat goed ingepakt is tegen het herfstweer omringd door fraaie roodbruine bladeren. Met een lage zon aan de hemel kan je tot laat in de ochtend of in de vroege namiddag een goed belichte foto maken zonder flitsers of reflectoren, door jouw modellen gewoon in de zon te laten kijken.

Het opgooien of schoppen van bladeren in de lucht voegt een gevoel van plezier en beweging toe aan jouw opnames en het geeft mensen tevens iets dynamisch te doen. Stel de diafragma prioriteit (Av) stand in op jouw camera en gebruik een vrij ondiep diafragma  (rond f/4) om ervoor te zorgen dat de gelaatstrekken van het model scherp in beeld zijn, maar om een gelaagd effect te geven, zodat bladeren op de voorgrond en de achtergrond geleidelijk uit het focus verdwijnen. Fotograferen van een afstandje en inzoomen met een korte telelens zal dit effect nog meer accentueren.

Adembenemende landschappen. Het gouden uur, direct na zonsopgang of vlak voor zonsondergang, is een favoriete tijd voor fotografen omdat licht dan is gezegend met een prachtige zachte, warme kwaliteit opdat het wordt gefilterd door deeltjes in de atmosfeer. Het nadeel is dat je bij het krieken van de dag moet opstaan om er het beste van te kunnen maken...

Maar het mooie aan de herfst is dat de zonsopgang wat later komt, vooral als de klokken eind oktober teruggaan, dus jezelf uit bed te slepen is dan niet zo moeilijk als in de zomermaanden.

Fotografeer met de zon achter je om het landschap op te lichten, aan de zijkant om langwerpige schaduwen vast te leggen, of direct in de zon voor dramatische zonsopkomsten. Een ND filter is handig, omdat de lucht veel helderder is dan het landschap eronder, wat kan leiden tot belichtingsproblemen.

Je kan eventueel ook twee opnames maken, één voor het landschap en één voor de hemel, en deze daarna samenvoegen in Photoshop. Maar er is hier niets gemakkelijkers dan een ND filter van Actioncam-Mania.

Kleur in close-up. Als de bladeren neervallen worden ze prachtige veelkleurige tinten en onthullen ze alsmede hun fijne aderstructuur, waardoor ze perfect zijn voor close-up fotografie.

Voor super uitvergrote details is een macrolens in staat om een fraaie opname op ware grootte op de camera sensor te projecteren. En alhoewel dit slechts een gedeelte van het blad zal weergeven kan elke lens die redelijk dichtbij scherp kan stellen een blad in zijn geheel, of een collectie van bladeren fotograferen.

Dit waren een aantal simpele ideetjes om jou deze herfst op weg te helpen. Voor een ND filter of andere handige camera tools voor al jouw herfst foto projecten staat Actioncam-Mania.nl uiteraard in weer en wind voor jou klaar!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=nd+filter

Met enkele techradar herfst tips