Als je even op de Actioncam-Mania sneupt, dan valt jou al heel snel op dat er heel veel actiecamera accessoires van nylon gebruik maken. Dit is natuurlijk niet voor niets, want nylonvezels zijn supersterk, elastisch en licht. Het is tevens mooi glanzend en nog gemakkelijk te wassen ook!

De Nylon 66 van DuPont 

Om precies te zijn is nylon is een synthetisch thermoplastisch lineair polyamide, dat voor het eerst in 1935 geproduceerd werd door de Amerikaanse chemicus Wallace Carothers, die toen werkte in de onderzoeksfaciliteit van DuPont in Delaware. 

Wallace produceerde een product wat technisch bekend staat als Nylon 66 (wat nog steeds één van de meest voorkomende varianten is). De vraag naar synthetische materialen in het algemeen, en dan met name naar nylon, groeide enorm tijdens de Tweede Wereldoorlog toen natuurlijke vezels zoals zijde, rubber en latex aanzienlijk minder voorhanden waren.

Heel veel toepassingen 

Nylon wordt voor heel veel toepassingen gebruikt, waaronder kleding, versteviging in rubber zoals autobanden, voor gebruik als touw of draad, en zelfs voor veel spuitgegoten onderdelen voor voertuigen en mechanische apparatuur. 

Het is uitzonderlijk sterk, relatief slijtvast en vochtabsorberend. Daarnaast gaat het ook erg lang mee en is chemicaliënbestendig. Nylon wordt ook vaak gebruikt als een vervanging van metalen met een lage sterkte. Het is de kunststof bij uitstek voor onderdelen in de motorruimte van voertuigen vanwege zijn sterkte, temperatuurbestendigheid en chemische compatibiliteit.

Supersterk en warmtebestendig 

Nylon vezels zijn bestand tegen temperaturen tot wel 223 graden Celsius. Ze hebben ook een behoorlijke hoeveelheid treksterkte die oploopt tot 10.000 PSI! Dus is zodoende een ideaal materiaal om als bevestigingsmiddel gebruikt te worden zoals bij riempjes en zo bij de GoPro toebehoren die jij graag gebruikt. 

Want als jij op pad bent met jouw action cam wil je uiteraard dat je camera altijd goed beschermd is tegen vallen of stoten. Een stevige en veilig nylon verbinding zorgt hiervoor. Plus het kan prima tegen de regen, of kan zelfs zonder problemen onderwater gebruikt worden.

Heel gewoon, toch revolutionair 

Nylon mag op zich dan al 85 jaar geleden uitgevonden zijn, het is tegenwoordig nog steeds een veelvuldig toegepast materiaal. Het lijkt dan ook heel gewoon, maar was daarentegen behoorlijk revolutionair toen het voor het eerst op de markt kwam. 

Nylon is hier dan ook om te blijven. En dat is maar goed ook, want zo kan jij via Actioncam-Mania ultiem genieten van alle sterke GoPro accesoires die jouw geliefde camera perfect ondersteunen! 

https://www.actioncam-mania.nl/catalogsearch/result/?q=nylon

Bronnen: o.a. creativemechanisms & heyco