In dit GoPro-Mania blogbericht leer je van alles over GoPro nachtopnamen. Dit omvat de benodigde instellingen, configuratie, compositie en uitrusting. Er zijn veel manieren om in het donker je te GoPro te gebruiken, en we behandelen hier ondermeer: de timelapse (nacht-lapse) en fotografie.

Gebruik speciale nachtmodi 

Het zijn niet alleen actie-opnamen waar de GoPro’s en haar look-a-likes perfect voor zijn, het zijn namelijk ook geweldige nachtcamera’s! Dus als je toch nog graag geweldige foto’s wenst te maken zodra de zon onder is gegaan, of je graag in het donker wilt filmen, dan zijn action cams hier de perfecte camera’s voor. 

Het beste van het gebruik van een GoPro om ‘s nachts te filmen of fotograferen, is door een recent model te gebruiken die over speciale nachtmodi beschikken. De onlangs uitgebrachte GoPro Hero8 Black maakt zowel nachtfoto’s (met sluitertijden tot 30 seconden) als een nacht-lapse. 

Er is in het geval van de nacht-lapses een iets ander bereik van intervalinstellingen, zodat jij elke 4 seconden tot 60 minuten foto’s van de nachtelijke hemel kunt maken, afhankelijk van hoe snel het licht verandert.

Voeg een lichtbron toe 

Wanneer je foto’s maakt, is het een goed idee om een lichtbron in jouw foto’s te gebruiken. Op deze manier kunt kan jij jouw ISO getal zo laag mogelijk houden en overbelichte plus korrelige foto’s voorkomen. 

Als je nachtfoto’s in een stedelijke omgeving maakt, probeer dan de zogenaamde lichtvervuiling in je voordeel te gebruiken. Denk hierbij aan verlichte gebouwen, bruggen of zelfs straatlantaarns. Een GoPro LED lamp kan soms ook uitkomst bieden.

Gebruik een lagere framesnelheid 

Als je ‘s nachts filmt, dan kun je het beste een lagere framesnelheid gebruiken, want des te lager de framesnelheid, des te meer tijd je camera heeft om licht vast te leggen. En als je ‘s nachts filmt, is het laatste dat je wilt een foto te maken die zo donker is dat je er helemaal niets in kunt onderscheiden.

Gebruik de actiecamera app om de beeldkwaliteit te controleren 

De schermpjes van action cams zijn niet zo groot, dus is zo’n scherm ook niet de beste methode om de kwaliteit van je beelden te controleren. Het is vaak veel beter om de bijbehorende app te gebruiken.

Gebruik de maximale resolutie 

Kies bij het kiezen van jouw instellingen de maximaal mogelijke resolutie. Dit hangt af van het cameramodel waarmee je werkt, maar je wilt beslist geen lagere resolutie dan 1080p kiezen. Zo zal je duidelijke video’s en foto’s maken en een mogelijke onscherpte voorkomen.

Kies de juiste ISO instellingen 

Als je in het donker opnamen maakt, dan krijg je veel betere resultaten als je handmatig de juiste ISO stand voor je nachtopnamelocatie kiest. 

Als jij op plaatsen opnamen wilt maken waar niet zoveel lichtvervuiling is en jij de nachtelijke hemel aan het filmen bent, probeer jouw ISO stand dan op op 800 in te stellen.

Houd je GoPro stabiel 

Je GoPro stabiel houden wanneer je in het donker opnamen maakt is uiterst belangrijk. Want zelfs de kleinste bewegingen kunnen al behoorlijk wat onscherpte veroorzaken, waardoor de kwaliteit van je nachtopnamen flink wordt aangetast. 

Als jij er in het donker opuit trekt, zorg er dan voor dat je accessoires inpakt die je GoPro stabiel houden. Voor het standaard beeldmateriaal vanuit een vast perspectief is een statief perfect. Een flexibele klem of een octopus-statief is ook een goede optie. 

Wat voor nachtopnamen jij ook met je Gopro of andere action cam wenst te maken, GoPro-Mania ondersteunt je wel: met tips en een prima statief! 

GOPRO ACCESSORIES

Bron: clicklikethis