In een wereld vol vrijheid is het soms wel eens nodig dat het een en ander aan banden gelegd wordt. Bij teveel keuzemogelijkheden bijvoorbeeld kan ietwat zelf-sensuur zelfs een hoop goede resultaten opleveren.

En voordat jij nou denkt “Mijn vrijheid stopt waar die van een ander begint...”, vertel ik jou, bij alles waar een beetje discipline voor nodig is moeten er ook minimale regeltjes zijn. Iets aan banden leggen kan soms hoogst nodig zijn. Dat geldt ook in de wereld van de sport.

Zo is er bijvoorbeeld het Judo banden systeem. Prestaties in Judo worden erkend door een reeks banden. De rangen van de leerlingen heten ‘kyu’ en worden meestal gedifferentieerd door gekleurde riemen, de zogenaamde ‘obi’.

De laatste tien zwarte banden voor de super-experts worden een ‘dan’ genoemd. De allerlaatste 10e dan is daarbij een heel unieke speciale band waar tot nu toe maar 18 personen op de hele aardbol de beschikking over hebben.

Karate gebruikt een 10 ‘kyu’ en 10 ‘dan’ systeem dat geleend is van Judo. Dit systeem wordt tevens gebruikt door allerlei andere Japanse vechtkunsten. De zogenaamde ‘black belt’ is daarin opgenomen om een manier van vakbekwaamheid in deze vechtkunst aan te tonen

Deze zwarte band vertelt echter niet dat je alles compleet beheerst. Het bereiken van die eerste ‘dan’ is dan pas het begin van de complete reis in expertise.

Dat laatste is ook het geval voor de GoPro actiecamera-sporter. Een vrije GoPro vogel moet je niet aan banden leggen zou je je voor kunnen stellen. Maar ook hier gaat dat niet op. Want in de GoPro actiecam wereld zijn het vaak die GoPro banden, die het zware camerewerk met hun strakke teugels mogelijk maken.

Vaak zijn dit zwart gekleurde arm-, hoofd- of borstbanden. En al kunnen ze een kleurtje hebben die niet direct met een ‘zwarte band’ vergeleken kan worden, het is fijn dat ze er zijn! Want zonder deze vakbekwame banden zouden al die vrij opgenomen actiebeelden niet zo’n gedisciplineerd en vakkundig eindresultaat hebben.

Bij voorbaat gefeliciteerd dan maar, jij gelukkige actie-sportcamera-eigenaar!

Hier bij Actioncam-Mania is de reis naar de GoPro top namelijk snel klaar, aangezien iedereen rap vakbekwaam de juiste (zwarte) band kan halen!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=band