Alvorens we verder gaan praten over de fish eye lens, zullen we eerst even in eenvoudige bewoordingen uitleggen wat dit voor soort lens is. Het is een ultragroothoeklens die wordt gebruikt om een breed panoramisch beeld te creëren in een halfbolvormig beeld en die veel visuele vervorming teweegbrengt. De fish eye lens is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: Rond en full frame.

Rond / circular. Zo’n fish eye objectief levert een cirkelvormig beeld. Het is zelfs niet nodig om te vermelden hoe fantastisch zulke effecten eruit kunnen zien wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt. Echte foto kunstenaars weten hun vaardigheden wel toe te passen bij het fotograferen van verschillende ongewone landschappen.

Full frame / volledig beeld. Dit type fish eye lens heeft een beeldhoek van minder dan 180 graden. Het bedekt slechts 100 graden verticaal en 150 graden horizontaal. Ze zijn dus niet typisch groothoek en de afbeeldingen die ermee gemaakt worden bevatten geen zwarte hoeken maar worden rechthoekig weergegeven.

Een fish eye lens is simpelweg één van de beste manieren om heel eenvoudig super creatief te fotograferen. Oorspronkelijk werden ze voor meteorologie gebruikt om de lucht en wolkenformaties te bestuderen, maar deze lenzen werden al snel populair in het algemene fotografiegebied vanwege hun leuke plus unieke toepassingen èn uiteraard hun ongelooflijk vervormde lijnen.

Ze kunnen voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden, zowel professioneel als voor de lol... maar meestal voor de lol! Hier volgen enkele redenen waarom je een fish eye lens zou moeten overwegen:

Vervorming. Vervorming kan vaak vervelend zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Gebruik de fish eye vervorming in jouw voordeel. Zoek scènes op waarin het fish eye effect feitelijk iets toevoegt aan deze scène. Bij recht gebruik kan de fish eye vervorming zelfs aangenaam voor het oog zijn. Probeer deze vervormde lijnen en curves te gebruiken als een speciale manier om de kijker in jouw foto te betrekken.

‘Defishing’ is mogelijk! Soms kan een fish eye objectief als een extreme groothoeklens worden gebruikt. Door de horizon in het midden te plaatsen, is de horizonlijn over het algemeen bijna recht. Met speciale computerprogramma’s kunnen de gebogen lijnen worden rechtgetrokken om zo een uniek supergroothoekbeeld te verkrijgen.

Gebruik het met ronde vormen voor geweldige composities. Een fish eye kromt over het algemeen rechte lijnen. Dus als je daarmee ronde vormen fotografeert, dan wordt die kromming minder opvallend. Probeer het uit op buizen, ronde trappen, kruispunten, enz.

Richt het omhoog. Je kan een supergekke lijnweergave verkrijgen wanneer je een fish eye lens naar boven of gedeeltelijk naar boven richt (en terwijl de grond zich nog in het frame bevindt).

Een fisheye is daarnaast ideaal voor achter de schermen opnames. Je kan het tevens gebruiken om extreme groothoek selfies en portretten te maken. Maar een fish eyelens kan vooral beeldmateriaal creëren dat niet mogelijk zou zijn met een ‘normale’ lens. Richt hem op van alles en je zult versteld staan hoeveel interessante dingen er op jouw camera scherm getoverd wordt.

Het gebruik van een fish eye lens opent een geheel nieuwe wereld aan mogelijkheden. Wees dus creatief en beleef ook heel veel plezier met zo’n fish eye lens van Actioncam-Mania!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=fish-eye

Met hulp van colesclassroom en petapixel