Wie ooit de Muppetshow heeft gezien kent vast wel het nummer ‘Mah-na-mah-na’ waarin vrolijk gekleurde wezens en het wild uitziende Mahna Mahna figuur een aanstekkelijk deuntje zingen. Vraag me niet hoe, maar dit grappige deuntje deed me denken aan Ba-bo-bo-bana-bobber en de vrolijke kleur van zo’n gele Actioncam-Mania bobber...

Mah Na’ Mah Na’ (ook wel: Mah-Na-Mah-Na of Mahna Mahna) is een liedje uit 1968 werd geschreven door de Italiaanse componist Piero Umiliani. Het werd vooral door de bovengenoemde versie in de Muppetshow een groot wereldsucces!

Mahna Mahna

Het nummer heeft geen verstaanbare tekst. Het lied draait puur om woord improvisaties rondom Mahna Mahna en Doe-doe biedoedoe.

Een klein pikant detail: Umiliani schreef het in 1968 als onderdeel van de soundtrack voor een erotische documentaire waarin het seksleven van het Zweedse volk onder de loep werd genomen.

Tijdens de aftiteling was het nummer te horen. Toen het vervolgens in de VS op single verscheen, kreeg het de voor de hand liggende titel Mah-na-mah-na mee.

Mah-na-mah-na

Al in de jaren zestig baseerde de Amerikaanse poppenspeler en geestelijk vader van de Muppets Jim Henson een act op Mah-na-mah-na. Hierin zongen twee Muppets met opvallende snuiten samen met een harige Muppet hun versie van het lied. Ze werden Mahna Mahna and the Snowths genoemd.

Mahna Mahna and the Snowths zongen het lied voor het eerst op 30 november 1969 tijdens een optreden in The Ed Sullivan Show. In 1970 werd de act opnieuw opgevoerd, deze keer in het kinderprogramma Sesame Street (maar door andere poppen) en toen de Muppets vanaf 1976 hun eigen wekelijkse televisieshow kregen was Mah-na-mah-na in de eerste aflevering het openingsnummer.

De act werd bij die gelegenheid van slotcommentaar voorzien door de heren Statler en Waldorf. Je weet wel: die ‘grumpy old men’ oftewel chagrijnige oude mannetjes die altijd sarcastische kritiek leveren!

Drijvende banaan

Laat je kleuren groeien zeggen de vriendjes van Sesamstraat. Doe dit om je te helpen, want kleurrijke, gezonde groenten zijn gezond voor je!

In China, of waar die gele bobber ook maar bedacht is, moet men hetzelfde gedacht hebben. Al vrolijk geel werd er een soort drijvende banaan of komkommer vanuit het zachte kunststof opgegroeid, welke zo een gezonde functie voor jouw actiecamera voortbracht. Namelijk hem veilig te laten drijven!

Levensplezier en geluk

Het is leuk om over kleuren te leren. Geel, de kleur van de zon is een vrolijke opvallende kleur, welke niet alleen het brein, denkproces en zenuwstelsel stimuleert. Maar geel wordt uiteraard ook geassocieerd met energie, zon, lente, zomer, een nieuw begin, levensplezier en geluk.

Geel geeft daarnaast focus en doelgerichtheid. En zeker bij de functie van die dobber, want zijn doel is om ‘m snel terug te vinden in het water wanneer ie even zoek is...

Heldhaftige redding

Deze gele kleur stemt dus vooral vrolijk en positief wanneer je dobber weer gevonden is en jij een vrolijk deuntje kan aanvangen voor zijn heldhaftige redding van jouw fijne actiecamera.

Mah-na-mah-na of Ba-bo-bo-bana-bobber zou je dan kunnen neuriënof zingen. En Actiecam-Mania was er stilletjes stiekem bij!

https://www.gopro-mania.nl/catalogsearch/result/?cat=0&q=bobber

Naar een idee van beeldbalie, wikipedia en co...

Manana van de Muppets: https://www.youtube.com/watch?v=0z79jnz9v60