Het is winter voor de meesten onder ons in Noord-Europa, wat betekent dat wanneer we onze actiecamera naar buiten brengen wij hopen op de mogelijkheid van het kunnen filmen van een episch snowboard, ski of ander sneeuwavontuur.

Om deze reden zijn er hieronder een aantal Actioncam-Mania tips terug te vinden om alles uit deze unieke camera ervaring te kunnen halen:

Stel alles in op succes, niet op kans! De meeste nieuwe action cams op de markt kunnen jou voorzien van spectaculaire 4K beelden. Maar tenzij jij voor een professionele filmproductie of studio werkt, dan heb je dat niet altijd nodig. 1080p gaat ook prima!

Uiteraard is er volop liefde voor ‘High-Def’ opnames, maar zonder al die grote en logge bestandsgroottes zijn 1080p opnames over het algemeen beter voor geweldige YouTube uploads.

Gezichtsveld. Veel actiecamera’s bieden jou tal van opties voor het instellen van het gezichtsveld: medium small, standaard, ultra wijd en in sommige gevallen zelfs een super wijd view! Ultra wijd is een goede keuze en werkt in veel verschillende scenario’s.

Het is veelal beter, want het zal meestal de horizon en je pad, ski’s en soms zelfs jouw voeten tegelijkertijd opvangen om zo een behoorlijk meeslepende visuele ervaring aan jouw publiek te kunnen bieden. Als bijkomend voordeel kan het alsook de hobbels en andere onvolkomigheden gladstrijken, in tegenstelling tot de medium small welke een flinke beweging in een scène in een mini aardbeving kan veranderen!

Beelden per seconde. Kies jouw frames per seconde uit op basis van de opname die jij gaat maken. 30 Fps biedt de beste resolutie en is ideaal voor het maken van standaard opnamen of statische opnamen, zoals een interview of introductie en alle andere beelden waar weinig beweging bij komt kijken.

60 Fps is ideaal voor helmmontages en opnamen vanaf andere harde steunen inclusief een pole, waarbij de extra frames alle trillingen zullen gladstrijken en de actie net genoeg vertraagt dat jouw publiek dit bij kan houden.

120 Fps is wat jij wenst in te stellen indien jij op het punt staat een epische stunt te filmen (of mogelijkerwijs geweldig spectaculair te gaan falen). Dit is een nieuw type instelling op ultra-moderne actiecamera’s en deze is geweldig voor een cinematische slow-motion om alle details en nuances van de activiteit vast te leggen.

Onthoud dat je een beeldverhaal vertelt. Begin bijvoorbeeld met een interessante introductie opname om zo jouw publiek ‘warm’ te maken. Introduceer vervolgens (indien je dat wenst) de cast. Geef iedereen die deel uit gaat maken van jouw film de gelegenheid om zich van dichtbij te laten zien en vermeld eventueel hun naam om irritaties achteraf te voorkomen.

Daarna is het de hoogste tijd om alle actie te tonen. Laat elk lid van de cast zijn persoonlijke stunts of vaardigheden onthullen. Daar kan uiteraard ook een snelle glimlach of grijns bij zijn om zo voldoende ‘quality screen time’ weer te geven.

Voltooi vervolgens jouw film met een mega stunt, een gigantische grap of een hilarisch mislukking. Laat iedereen daarna lekker zwaaien en jij bent klaar met jouw actiefilm.

Houd het zo kort mogelijk. Denk aan het ‘oude gezegde’: Een film moet als een rok zijn... Kort genoeg om interessant te zijn, maar lang genoeg om de belangrijkste onderdelen te bedekken!

Dit betekent meestal dat je jouw definitieve beelden tot een maximale lengte van minder dan drie minuten moet bewerken. Tsja, en als je er zelfs twee opnamen uit kan maken... des te beter.

Nou, ben jij al klaar voor al jouw camera acties in de sneeuw? Welnu, Actioncam-Mania helpt jou er graag mee!

https://www.gopro-mania.nl/

Bevat sneeuwtips van futurefilmmaking