Actiecamera’s zijn kleine, licht van gewicht, draagbare, monteerbare en soms waterdichte camcorders. Ze zijn heel handig omdat je ze op vrijwel alles kunt monteren: van skateboards, surfplanken en fietsen tot helmen, lichaamsdelen en zelfs je huisdieren!

De opkomst van de action cams 

Ze hebben de traditionele camcorders op de markt bijna vervangen. Familiehistorici en beginnende cinematografen gebruiken vaak een GoPro of vergelijkbare camera voor breedbeeld foto’s en vlogs, terwijl er naast het gebruik van smartphones, digitale SLR’s en spiegelloze camera’s nu ook wel action cams voor homevideo’s worden gebruikt. 

En action cams hebben ook hun eigen plaats in het echt professionele werk. Denk bijvoorbeeld aan opnamen die het interieur van een exploderende auto laten zien, een schijnbaar veel voorkomende gebeurtenis op onze hedendaagse dramatische televisie met veel actie. Ze zijn waarschijnlijk met een GoPro-achtige camera opgenomen.

De toekomstige groei van de actiecamera’s 

Het onderzoeksbureau Technavio had in 2017 in zijn nieuwe wereldwijde onderzoeksrapport voor actiecamera’s aangegeven dat de groei van actiecamera’s tegen 2021 met ongeveer 15% zal toenemen, waarbij met name de Ultra HD camera’s de vraag zullen stimuleren. En volgens Technavio zal de markt voor actiecamera’s in de periode 2020-2024 naar verwachting met 3,43 miljard dollar groeien. 

De actiecamera industrie is dus nog steeds een booming business. Foxxcon heeft deze maand om deze reden 200 miljoen in GoPro geïnvesteerd. Deze investering geeft ‘s werelds grootste elektronicafabrikant (voor de montage van onder meer Apple producten) een belang van 8,8% in het bedrijf voor draagbare HD videocamera’s. Op het moment van de investering werd GoPro op 2,25 miljard dollar gewaardeerd. 

In de begindagen was het zo dat als je een actiecamera wilde, je kon kiezen tussen een GoPro… of een GoPro. Maar gelukkig zijn die dagen ver achter ons. De afgelopen jaren is de action cam markt enorm gegroeid en heeft de concurrentie een inhaalslag gemaakt!

De HAMTOD en SOCOO camera’s 

Een HAMTOD of SOCOO actiecamera levert bijvoorbeeld veel van wat de GoPro zo succesvol heeft gemaakt en is een meer uitgeklede, budgetvriendelijke camera. Met haar competitieve 1080p of 4K opname en touchscreen is zo’n camera dan ook een solide concurrent in de race voor de beste budget actiecamera. 

Deze SOCOO en HAMTOD camera’s leveren veelal de gebruikelijke videoresoluties die de standaard in 1080p en 4K actiecamera’s zijn geworden. 4K is in veel gevallen met 30 fps mogelijk en 240 fps video’s behoren soms evenzo tot de mogelijkheden. 

De kwaliteit van de video die deze budget cams creëen is prima in orde. Ze bevatten in sommige gevallen een ingebouwde elektronische (gyro) beeldstabilisatie die naar behoren presteert, maar toch ietwat inferieur is aan de mechanische beeldstabilisatoren.

Duurzaam en effectief 

De HAMTOD en SOCOO toestellen zijn behoorlijk duurzaam te noemen. De meeste camera-instellingen en bedieningselementen zijn in de LCD menu’s terug te vinden die via het touchscreen aan de achterzijde toegankelijk zijn. 

Voor alle extreme videografen en atleten is een actiecamera zo goed als de bijbehorende accessoires. Je kunt die camera niet de hele tijd dragen, vooral niet als je handen vol zijn met de taak die voor je ligt, dus is het essentieel om de camera snel en effectief te kunnen monteren. De GoPro-Mania mounts bieden jou meer dan voldoende mogelijkheden.

In 4K schitteren 

Dus waarom zou jij jouw 2021 camera jaar ook niet goed beginnen met een SOCOO of HAMTOD budget actiecamera met de juiste mounts van GoPro-Mania. Dit terwijl je denkt: “Ik zie een ster, hij staat nog ver, maar binnenkort komt ie gelukkig dichterbij om zo optimaal voor mij... in 4K te schitteren!”

GOPRO ACCESSORIES SPORTS CAMERA

Bronnen: sea.pcmag, technavio, dpreview & thebrokebackpacker